Marteniçka ne zaman takılır 2024? Marteniçka nedir? Marteniçka bileklik anlamı nedir?

Marteniçka, Martipi ya da Martenitsa olarak bilinen ve bahar döneminde takılan kırmızı beyaz bilekliklerdir. Dilek tutularak bileklerde yerini alan marteniçkalar, Balkan ve Trakya coğrafyasında yaygındır. Peki, marteniçka ne zaman takılır? Bahar bilekliği ne zaman takılır? Marteniçka ne zaman çıkarılır? Marteniçka ne anlama gelir? Bahar bilekliği ne anlama gelir? Detaylar, haberimizde...

Marteniçka ne zaman takılır 2024? Marteniçka nedir? Marteniçka bileklik anlamı nedir?

Marteniçka bileklik anlamı ve hikayesi merak ediliyor. Bulgar geleneği olarak bilinse de ülkemizde de yayın olarak rastlanıyor. Kırmızı - beyaz iplerle yapılan marteniçkalar ne anlama gelir? Marteniçka ne zaman takılır? Marteniçka ne zaman çıkarılır? İşte, detaylar...

whatsapp-image-2024-02-29-at-14-44-56-1.jpeg

MARTENİÇKA NEDİR?

Marteniçka, Martipi ya da Martenitsa olarak biliniyor. Balkan ve Trakya coğrafyasında yaygın olarak takılan marteniçkalar bir bileklik çeşididir. Türkiye'de de Balkan göçmenleri sebebiyle her sene kutlanan bir bahar ritüelidir.

whatsapp-image-2024-02-29-at-14-44-56.jpeg

MARTENİÇKANIN ANLAMI NEDİR?

Mart ayının gelişi ile birlikte Marteniçka hikayesi merak ediliyor. Bu bileklikler satın alınamıyor ve sadece hediye ediliyorlar. Takan kişilerin dilekte bulunmaları da istenir. Baharda çiçek açan ilk ağaç dalına bağlanır ve tutulan dileklerin kabul olunacağına inanılır.

İlk marteniçkalar sadece kırmızı beyaz ipliklerden yapılırdı. Nazardan korunmak için insanlara ve hayvanlara takılan marteniçkalar da kullanılan beyaz renk uzun ömrü, kırmızı renk ise sağlık ve gücü temsil eder.

whatsapp-image-2024-02-29-at-14-44-55-1.jpeg

MARTENİÇKA NE ZAMAN TAKILIR VE ÇIKARILIR?

Kırmızı ve beyaz iplerden oluşan bilekliler, 1 Mart'tan itibaren Mart ayı boyunca bileklere takılan bilekliklere takılır.